Čokoládový tympánek na omáčce z lesních plodů
Autor lojzík << >>
Vybavení: Zobrazeno 1959 Přidáno 2006-05-21 02:27:22 Komentáře: potěší Body: požaduji
Prosím o radu ...
Poznámky: Tak musim říct, že na sladký moc nejsem. Totiž ta doba, kdy šlehačka byla šlehačkou a necpali do všeho ztužovadla a uměliny, ta už je dávno v pr….
No, ne že bych si nepochutnal na dobrym Tiramisu a nebo na něčem nadejchanym jako je Radkův tympánek. Musim napsat, že tenhle dortík jsem v žádnym případě nepřipravoval. Celkově cukrařina tohoto druhu vyžaduje vyváženou nervovou soustavu, kterou já neoplývám. Vono se totiž matlat třeba s karamelovou nití a ve finále, aby se nezlomila, nejni fáákt žádná prča. Jestli je vaše trpělivost na vyšší úrovni (jsi-li modelář nebo modelářka), tak teda do toho!!
Příprava vzorovaného plátu:
Vem 100g másla ,stejně hladký mouky ,kakaa a cukru moučka.Vraž tam ještě nějaký bílky a všechno vyšlehej .Hmotu nalej na pečící papír a rozetři kreditní kartou. Vlastně cukrářskou kartou,ta je větší ))).Pomocí druhé,zoubkované karty vytvoř jakési kolejničky a do mrazáku stim!
Ještě výroba tmavého plátu:
Vyšlehej do úplné pěny 6vajec,15deka cukru,cmrndni trochu vody a nakonec zlehka vmíchej 20deka hladký mouky. Přelej tím ten zmrzlej plech a dej upéct na 4minutky do rozpálený trouby. Hotovej plát nesmí bejt suchej,to proto,aby ho šlo dále formovat.
Plát nakrájej na pruhy a vystel jím kulatou formičku,kterou naplníš čokoládovým musem.
Uf! Už teď je to zralej na espreso a panáka grappy. Nebo to je vlastně jedno,cokoli co obsahuje víc než 40% alkoholu. Prostě panák Ti udělá dobře.
Příprava musu:
6žloutků,vanilkovej cukr,trochu rumu (teď už se to začíná líbit i chlapům :-)) ) vyšlehej ve vodní lázni do husté konzistence.
To že si s tim kyblíkem nemáš lehnout do výřivky sem psal . Jóó u holandské omáčky si to přečti.
Po vychladnutí přidej vyšlehanou šlehačku (ze 4deci) .Tabulku mléčné čokolády a 4 plátky želatiny. Jo ,vim,ž e l a t i n a-u m ě l i n a,…ptal sem se Radka a fakt se to bez ní neobejde. Zaručuju vám,že ji ale neucejtíte. Teď máš (snad) krásně hustej vyšlahenaj krém. TO UŽ JE SAMO O SOBĚ MŇAMKA. Všechny ty složky by měly mít stejnou teplotu,aby se krém nesrazil (to jen tak-mezi náma).
Tympánek posaď do omajdy z lesních plodů. To už bude brnkačka :-)
Ovoce s cukrem rozvař a propasíruj přes sítko a vychlaď.Oblej tympánek,ozdob čerstvým lesním ovocem,sekanými piniemi,čokoládovou ozdobou a tyčinkami z tmavého a bílého karamelu.
Teď už jenom to kvalitní espresso a sklenka cognacu znásobí úžasnou jemnou chuť.
No a sme u konce děti. Někdo se dobře najed,někdo se u toho vožral,někdo obojí.
Všichni máme v kuchyni špinavého nádobí jak kdyby sme vařili pro regiment,ale snad to stálo za to. :-)))
Opravdu velkou práci si s tím dal: šikovný mistr kuchařský Radek Kašpárek
Snědl a fotil: příživa a mlsná huba Lojza Prášil
PS: …a komu se s tim nechce dělat,tak česká bábovka,buchty,nebo štrúdl-znamenitá volba.
Od: lojzík Detailněji
Komentáře: 21.05.2006 09:42 Hynek Boháč Manželce jsem otřel sliny, které nad Tvými fotkami vyprodukovala, ale tvrdí, že s něčím takovým by se v životě nedělala. Ženská líná ! :-)) 21.05.2006 10:51 lojzík Chápu ji Hynku, v záloze je právě ta bábovka a štrůdl. K tomu už by si ji "dokopat" mohl ne? :-))))) 21.05.2006 12:04 Vili z Role Lojzíku už dost, jsem před obědem... moc pěkné fotečky.. 21.05.2006 12:37 DD tak jo takhle najednou je to rána, jdu na oběd, rodině to pro srovnání ukazovat nebudu, ale jsou všechny krásné :-))) 21.05.2006 14:15 cygnus To je teda série. Kdesi jsem nedávno četl, že jakýsi foťák ma motivový program "jídlo"....... 21.05.2006 19:53 cetlyk Super Lojziku, jedním slovem SUPER!!!!
Obraz i slovo. 100BODů 22.05.2006 16:40 Chval Já bych snad jen že......... profesionální = šup s tím do jiné galerie! 22.05.2006 22:00 Solitary Připravujete novou "kuchařku"? Jestli jo, bude to kwalitka;) Chcete snímek komentovat? Přihlaste se |